Mål 5 – Jämställdhet

Söker du på ordet jämställdhet på NE.se kommer följande mening upp som första stycke ”Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet.” (ne.se). Frågan om jämställdhet väcktes aktivt inom den svenska politiken i början av 1970-talet. Dessa debatter handlade om diskriminering mot kvinnor och år 1979 träde Sveriges första lag i kraft som förbjöd könsdiskriminering.

Går du sedan in på FN:s hemsida ”De globala målen” och klickar dig in på mål fem får du läsa att jämställdhet är en förutsättning för en hållbar och fredlig utveckling. Att hela ämnet handlar om en rättvis fördelning av makt, inflytande och resurser. Det står även att alla former av våld, diskriminering och skadliga sedvänjor mot kvinnor och flickor drabbar såväl individen som hela samhället. Via den korta och informativa texten kan du dra slutsatsen att för att nå en hållbar framtid måste jämställdheten beaktas (globalamalen.se).

Genom hela världshistorien har kvinnan alltid varit i en beroendeställning till mannen. Även om graden av ojämställdhet har varierat har mannen alltid varit samhällets mittpunkt och kvinnorna har endast spelat biroller. Jämställdhet har långt ifrån alltid varit ett ämne att diskutera tex innanför industriernas väggar. Med tiden har frågan där emot växt något enormt hos vissa stora företag, bland annat hos Sandvik Coromant.

HR-generalisten på Sandvik Coromant Malin Åhrlin arbetar med jämställdhet och berättar bland annat att Sandvik sällan använder ordet jämställhet i sina arbeten. Istället använder de stora företaget ordet likabehandling då alla oavsett kön, sexuell läggning, etnicitet, religion mm ska behandlas lika och företaget jobbar för en mångfald på arbetsplatsen. Åhrlin nämner att denna frågan är viktig för företaget, men att det är ett svårt ämne att behandla.

Sandvik lägger mycket resurser på att hela tiden förbättra sitt arbete med sina medarbetare och lyfter ofta frågan om jämställdhet och likabehandling på sina många projekt. En stor satsning gällande ämnet är en ledarskapsutbildning för att utbilda chefer och liknande gällande likabehandling för att kunna sprida kunskapen om hur man värnar om jämställdheten. Sandvik är också stolta över deras tidigare arbeten, även om det är en förhållandevis ny fråga förklara Malin Åhrlin.

HR-generalisten lyfter också att Sandvik väljer att jobba med de medarbetarna de redan har och värnar mer att de mår bra än hur siffrorna gällande fördelningen mellan män och kvinnor på arbetsplatsen ser ut. Produktionen går i första hand, sen om kompetensen finns hos en kvinna eller man är mindre väsentligt. Hon kan där emot berätta att mycket kvinnor på företaget har någon form av chefsroll.

Malin Åhrlin berättar att Sandviks arbete med likabehandlingen kommer att fortsätta prioriteras och att hon tror att förändringar och förbättringar redan kan ske på vår skola, Wilhelm Haglunds gymnasium. Om grundinställningen redan i yngre år är att man står upp för sig själv och accepterar sin omgivning inom rimliga gränser kommer det även påverka Sandvik då de kommande arbetarna har en bra grundinställning för sina medarbetare och är öppna för mångfald tror Åhrlin.

Erika Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s