Mål 9 – Hållbar industri

När man pratar om hållbar industri så tänker många på energi, men på Sandvik Coromant Gimo så innefattar det flera olika faktorer. Hållbar industri är allting som finns innanför väggarna på fabrikerna. Det handlar om personal, miljö och arbetsmiljö. Man vill skapa en trivsam och attraktiv arbetsplats, en arbetsplats som man kan bli stolt över. Det här är en stor skillnad mot hur det såg ut i fabriker under den industriella revolutionen.

Under slutet av 1700-talet bolmar det svart rök ur skorstenarna i den nya industristaden Manchester. I mörka, fuktiga, smutsiga och trånga lokaler arbetar män, kvinnor och barn i olika åldrar. De jobbar länge och hårt, ofta så får man ett monotont uppdrag. Någon fastnar i sin maskin och sliter av sig sin arm, han skriker av smärta och blir i nästa sekund utkastad från fabriken. Dagen efter är det någon ny som kör samma maskin och efter några veckor gör den personen samma misstag.

Skogar avverkas och inget ersätter dem, man bryter malm och de metoderna man använder sig av försämrar miljön oerhört. Dessutom bygger hela industriekonomin på de fossila bränslena. Ovanstående information har vi hämtat ifrån Historia123. (Wendell, 2011-06-13)

Hur ser det ut i fabrikerna idag och hur kommer det att se ut i framtiden? Säkerheten för operatörerna har ökat oerhört mycket, om du blir skadad på jobbet nu så behåller du ditt jobb och arbetsgivaren försöker minska risken för att samma olycka ska hända igen. Under vår intervju med Joakim Fagerudd, site manager på Sandvik Coromant Gimo, så berättar han att de jobbar väldigt mycket med MIA rapporteringar. Om man som anställd ser något som är farligt eller något som kan ställa till en olycka eller incident så kan man skriva ner det och så försöker företaget att åtgärda det. Det visar ju på att man idag i alla fall på vissa fabriker jobbar konsekvent med säkerheten.

Hur planeten mår är också ett hett ämne på fabrikerna i Gimo, Joakim Fagerudd säger att just nu ligger de på en god nivå gällande sortering och återvinning. Det behöver de bli bättre på, till exempel så finns det inte en separerad påse för matavfall och en för skräp i matsalarna utan allting slängs i samma kärl. Det är ett utav flera uppenbara områden att förbättra.

Vad gör man med restmaterial och bitar som har eventuella defekter på Sandvik Coromant Gimo? De förvaras en låda för skrotprodukter. Den körs sedan till en återvinningscentral där de smälts ned. Det här gör man för att bitarna ska återvinnas och inte komma ut på marknaden av misstag, säger Fagerudd. Under det senaste året har man även jobbat med att försöka bli av med den oljetank som man använder för att värma lokalerna med. Man har nu grävt ner fjärrvärmerör i marken ifrån flisverket Neova som ligger i anslutning till fabrikerna. Tanken är att man ska kunna värma sina lokaler med värmen ifrån flisverket. Detta gör att fabrikerna i Gimo blir nästintill fossilfria, i alla fall så kommer man inte att använda eldningsolja längre, dessutom kommer företaget att spara nästan en miljon kronor om året på grund utav att man slutar med eldningsoljan. Nu kan man även förflytta överbliven värme ifrån skärtillverkningen upp till verktygsfabriken ifall det skulle behövas. I framtiden kanske man även kan skicka tillbaka överbliven värme upp till Neova för att inte göra av med mer värme än vad som krävs, den värmen kanske kan skickas ut till bostäderna i närheten istället.

Miljön är ett jätteviktigt ämne för Sandvik Coromant för att man vill bevara vår planet och kunna använda de resurser som finns på ett klimatsmart sätt. Man tror även att kunder och anställda i framtiden kommer att välja vilka de vill jobba med eller för utifrån miljöfrågan och då vill Sandvik såklart vara långt upp på listan. Joakim Fagerudd tror att man skapar en lojalitet och stolthet hos sina kunder och medarbetare just med miljöfrågan. Man ska kunna vara stolt och säga att där jag jobbar eller där vi köper våra produkter gör man allt man kan för miljön.

På Sandvik Coromant Gimo gör man det som man tror är viktigt just nu för den yngre generationen, för de som ska bli jobbsökande om några år. Klimatfrågan är något som de har märkt är en viktig sak för besökare, speciellt unga besökare är dem som undrar hur företaget ställer sig till hållbarhet. Det ger en fingervisning om att miljön är en viktig aspekt för framtidens industriarbetare. Joakim Fagerudds mål är att företaget så småningom ska bli helt klimatneutralt och kanske ska man kunna bidra till miljön på ett positivt sätt?

 

Källförteckning

Joakim Fagerudd, site manager på Sandvik Coromant Gimo.

Wendell, J. (2011). Den industriella revolutionen. Historia123.
 http://www.historia2.se/historia123/?p=537 2019-01-18

 

/Linnea Lundegård och Elin Bennbom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s